Train de trainer formatief evalueren met RTTI en OMZA in het basisonderwijs

Je wil dat leerlingen inzicht hebben in de doelen (feedup) en dat je inzicht krijgt in waar je leerlingen staan (feedback). En dat je hen vervolgens met gerichte handreikingen vooruit kunt helpen (feed forward).

Waarom is de ene 6 de andere 6 niet (als je met cijfers werkt) en welke gevolgen heeft dat voor een leerling?

We duiken achter de beoordeling van jullie leerlingen. Als je twee leerlingen hebt die eenzelfde beoordeling hebben, hebben zij niet altijd dezelfde manier van leren en werken. Je wilt graag weten hoe zij leren. En hoe je hen kunt helpen zich verder te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? Je leert coderen met RTTI (Reproductie, Training, Transfer, Inzicht) en ervaart je hoe je hiermee de leerdoelen inzichtelijker kunt maken, hoe je makkelijker kunt zien waar de ingang tot leren zit bij een leerling én hoe je de leerlingen dan heel gericht met leerstrategieën verder op weg kunt helpen.

Voor een optimaal leerproces is het ook belangrijk inzicht te hebben in de gedragskant van het leren. Je leert die te observeren aan de hand van OMZA (Organisatie, Meedoen, Zelfvertrouwen, Autonomie) en ook hier waar nodig feedback en feed forward (acties) op te geven.
Je leert wat werken met RTTI en OMZA jou oplevert en we laten je zien hoe de webapplicatie RTTI-online ondersteunt bij formatief evalueren en het leerproces van de leerling vakoverstijgend en methode-onafhankelijk in beeld brengt.

Ik heb heel veel geleerd tijdens deze training en de kennis direct gedeeld met mijn collega’s. RTTI en OMZA zijn superhandig, niet alleen voor leerkrachten, maar ook om mijn leerlingen een stap verder te brengen. Echt een ontdekking.’ (Annelies, leerkracht, Alphen aan den Rijn)

Deze tweedaagse opleiding vindt plaats op onze trainingslocatie in Bodegraven. Bij deze train-de-trainer ontvang je zowel het Handboek RTTI, het boek Slimmer Leren als het TIBtool-boek Focus op het leerproces met formatief evalueren dat speciaal voor het basisonderwijs is gemaakt en is genomineerd als onderwijsboek van het jaar 2022! Daarnaast krijgt de school een proeflicentie op RTTI-online. Verder ontvang je ook materiaal om de opgedane expertise op school te kunnen delen en je collega’s te ondersteunen. De training staat open voor IB’ers en ervaren leerkrachten. De kosten voor deze train-de-trainer opleiding bedragen €875,- per deelnemer, bij minimaal 6 deelnemers van een schoolbestuur en vindt in principe plaats op onze trainingslocatie in Bodegraven. Stem een datum af met Petra via p.verra@docentplus.nl of bel 06-18584276.

RTTI & OMZA

RTTI is de standaard om scherp en transparant de vier te onderscheiden cognitieve indicatoren van leren in kaart te brengen Leren denken en gedrag: verkrijg met OMZA concreet zicht op de gedragsindicatoren om ook de vorming van leerlingen te ontwikkelen.
Reproductie = R
Training = T1
Transfer = T2
Inzicht, Innovatie = I
O = Organisatie
M = Meedoen
Z = Zelfvertrouwen
A = Autonomie
RTTI en OMZA

Online inschrijven