De vakgroep als datateam

De vakgroep als datateam – een integrale aanpak voor schoolontwikkeling

Je wilt een integrale aanpak voor de verbetering van onderwijskwaliteit en een andere manier van toetsen. Niet alleen voor een cijfer. Of misschien helemáál niet meer voor een cijfer. Wat je wél wil is dat je met toetsen en opdrachten inzicht krijgt in het leerproces van je leerlingen. En dat je hen vervolgens met gerichte handreikingen vooruit kunt helpen.

Daarnaast wil je samen met je vakgroepleden de onderwijskwaliteit monitoren, borgen en waar nodig verbeteren.

Hoe je dat aanpakt? Dat leer je tijdens het e-learning-traject De vakgroep als datateam.

Wat leer je?
Tijdens de e-learning leer je
• waaraan een goede kwaliteitszorgcyclus moet voldoen;
• samen met collega’s acties en verbeterplannen in te zetten op basis van de data-analyses in RTTI-online (pdca);
• hoe RTTI-online leerlingen automatisch ondersteuning geeft die aansluit bij het leren (RTTI) en leergedrag
(OMZA) van je leerlingen, je bevordert hiermee ook de digitalisering van de leerlingen;
• het objectief interpreteren van resultaten om met RTTI & OMZA de kansen-gelijkheid te bevorderen.

Deel 1: Toetsexpert Formatief evalueren met RTTI & OMZA

In het eerste deel van de e-learning leer je alles over RTTI, OMZA en toetskwaliteit. Wat je leert, pas je direct toe op je eigen toetsen, opdrachten en rubrics. Je krijgt daarvoor praktische handvatten, zoals de check- en ontwerplijst, die jou ondersteunt bij het controleren en ontwerpen van kwalitatief goede toetsen.

Deel 2: De vakgroep als datateam

In het tweede deel van de training nemen vakgroepleden samen de onderwijskwaliteit van hun vak onder de loep en sturen deze aan de hand van de data waar nodig bij.

Met elkaar worden curriculumknooppunten in de doorlopende leerlijn in kaart gebracht, met daarbij per knooppunt een RTTI-routing. Met deze RTTI-routing kunnen leerlingen gedifferentieerd aan de slag met cruciale leerstof, zodat kansenongelijkheid kan worden teruggedrongen en (corona)achterstanden kunnen worden ingehaald.

Vorm, tijdsduur, kosten en materialen
Het trainingstraject De vakgroep als datateam is een e-learning die je met je vakgroep volgt. Het traject bestaat uit een mix van informatie, filmpjes en (samenwerkings)opdrachten. Het doorlopen van de e-learning duurt totaal ongeveer drie dagen (afhankelijk van de voorkennis van de vakgroep).

Als vakgroep genereer je direct feedback voor je eigen onderwijs. Daarnaast krijg je via RTTI-online feedback op de opdrachten die je tijdens het traject maakt en kun je vragen stellen aan de begeleiders.

Bij deze e-learning ontvang je zowel het Handboek RTTI, als het boek Slimmer Leren. De kosten voor deze schoolbrede training bedragen €325,- per deelnemer. Neem voor inschrijving contact op met Petra Verra via p.verra@docentplus.nl of 06-18584276.

Het traject De vakgroep als datateam krijgt hoge waarderingen van vakgroepen!